Evelin a divat pszichológiájáról beszél

Judith Ahumba-Wellenstein, Susan Jin és Pak Longchiu, a London College of Fashion végzettségei létrehozták a Hajinsky című online divatpszichológiai magazint. A poszt címét Hayo Adams és Adam Galinsky pszichológusok neve alkotja, akik a ruházat és az emberi érzelmek kapcsolatáról beszéltek. A divattanulmányozás lélektanának sajátosságairól beszéltek a magazin alapítói a The Cut magazinnak adott interjújában.

A divat pszichológiájának kutatásáról. „Maga a „pszichológia” szó talán megfélemlítően hangzik, de a divatpszichológia nem az alapján fejti meg az embert, hogy mit visel. A legszörnyűbb titkokat sem fedi fel, és nem építi be ruhákba. Éppen ellenkezőleg, ez a tudomány azt vizsgálja, hogyan viszonyulunk a ruházathoz, és hogyan értjük azt. »

A folyóirat céljára. „A Hajinskyt akkor hoztuk létre, amikor rájöttünk, hogy az embereknek még mindig nehéz megérteni, mi az a divatpszichológia, és mit kínál. Nem számítunk arra, hogy minden választ egyszerre kapunk, de reméljük, hogy a folyóirat a párbeszéd platformja lesz. »

A divat céljáról. „A valóság az, hogy a divat mindennapi életünk részévé vált. A politikához kapcsolódik, és társadalmi változáshoz vezethet. A divat az egymáshoz fűződő kapcsolatainkra, viselkedésünkre is hatással van, az önazonosítást segítve javíthatja életünket.

Tanulmányok kimutatták, hogy a formális viselet pozitív hatással van az olyan tevékenységekkel kapcsolatos absztrakt gondolkodásra, mint a pénzmegtakarítás. Ezenkívül a tudomány kimutatta, hogy a márkák hogyan javíthatják a társadalmat azáltal, hogy befogadóvá teszik a ruházatot. Például a fogyatékkal élők kényelmi okokból gyakran viselnek tréningruhát, ezért kettős megkülönböztetéssel szembesülnek, egyrészt testi adottságaik, másrészt ruházatuk miatt. Azok a márkák, amelyek ezt figyelembe veszik, forradalmasíthatják az ember életét.”

A divat pszichológiájával kapcsolatos mítoszokról. „A legelterjedtebb tévhit az, hogy a pszichológusok képesek olvasni a gondolatokban, és a ruhájukból következtetni tudnak az emberre. Jó lenne ilyen szuperképességekkel rendelkezni, de minket inkább az foglalkoztat, hogyan gazdagítsuk valakinek a divattal való érintkezésben szerzett tapasztalatait.